Change Langue

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

++Sitene Ekle

8 Eylül 2012 Cumartesi

Erzurum Mutfağı


Erzurum Mutfağı
Erzurum,Türkiye’de yöresel mutfağı en zengin illerden biridir.Etten sebze yemeklerine;çorbadan,tatlıya onlarca farklı çeşidin bulunduğu Erzurum mutfağı,keşfedilmeyi beklemektedir.Erzurum’daki bu zengin yemek kültürünün sırrı,kentin başta Osmanlı Devleti olmak üzere,pek çok medeniyete ev sahipliği yapmasından ve tarihi ticaret yollarının üzerinde bulunmasından kaynaklanmaktadır.İlin coğrafi özellikleri ile yemeklik malzemelerin doğal ve organik olması da lezzet farkının nedenleri arasındadır.
Hayvancılığın çok önemli olduğu Erzurum,başta et ve süt ürünleri olmak üzere,hayvansal ürünler konusunda Türkiye’nin en iddialı yörelerinden biridir.Erzurum’a özgü civil peynir ve lor peyniri ülke çapında ün kazanmıştır.Tereyağı ve kaymak da bunlar arasında sayılabilir.Doğal ilaç olarak nitelendirilen organik dut pekmezi;Tortum,Uzundere,Olur ve İspir ilçelerinde üretilmektedir.Kır çiçeklerinden yapılmış Erzurum yayla balı da yörenin ‘doğal ilaçlarından’bir diğeridir.Erzurum’da kuşburnu,elma,ayva,vişne,kiraz,kayısı gibi meyvelerden evde yapılan reçel ve marmelatlar,kahvaltı keyfinin gizli kahramanlarıdır.Tandır ekmeği ve tandır ketesi de Erzurum mutfağının vazgeçilmez ürünleridir.

İspir Fasulyesi
İspir fasulyesi,Türk mutfağının en önemli yemek malzemelerinden biridir.Coğrafi özellikleri nedeniyle,en uygun iklimini İspir ilçesinde bulmaktadır.Erken pişmesi,gaz yapmaması,suda şişmesi ve şişince kabuk atmaması,İspir fasulyesinin belirgin farklılıklarıdır.Ancak İspir fasulyesinin en önemli özelliği ‘parmak yedirten’lezzetidir.Bu ürün,Türkiye’de en çok aranan ve en yüksek fiyatla satın alınan fasulyedir.
Civil(Tel)Peynir:
Tel tel ayrılabilmesi nedeniyle bu adı almıştır.Erzurum’un yüksek dağları arasında kalan meralarda çeşit çeşit otla beslenen hayvanlardan elde edilen sütten yapılmaktadır.Yağı alınmış sütten üretildiği için yağsızdır.Az yağlı çeşitleri de bulunan bu peynir,Erzurum kahvaltısının vazgeçilmez bir ürünüdür.Göğermiş çeşitlerinin de tadına doyum olmaz.



Ayran Aşı
Şehrin en ünlü çorbasıdır.Aşlık yoğurt ve undan yapılan ayran aşı,özellikle Ramazan sofralarının vazgeçilmezleri arasındadır.Yufka,mercimek,soğan ve tereyağından yapılan kesme aşı da şehre özgü çorbalardan biridir.





Su Böreği
Türkiye’nin hemen her yöresinde bilinmektedir.Ancak,Erzurum’da yapılan su böreğinin farkı,yapılışında ve malzemesinde gizlidir.Erzurum’da su böreği;börek hamuru,tereyağı,civil peynir ve maydonazdan yapılır.





Cağ Kebabı
Erzurum’un en ünlü yemeğidir.’Yatık döner’adıyla da bilinir.Cağ kebabı önceden terbiye edilmiş etin yatık bir şişüzerinde odun ateşi ile pişirilerek hazırlanmasıdır.Yağlı kuzu budundan yapılan kebab,cağ adı verilen şişler kullanılarak servis edilir.






Çiriş pancarı
Çiriş,ilkbahar sonu ve yaz başlangıcında yetişen yabani bir bitkidir.Ispanak gibi pişirilen bu yemeğe,kavurma veya dana eti de katılır.Çiriş pancarının şifalı olduğuna inanılır.
Çortutu Pancarı

Özellikle kış aylarının yemeğidir.Şalgam turşusu,pirinç(bulgur),kavurma(dfana eti)kullanılarak yapılır.




Şalgam Çırtması
Şalgam,kıyma,tereyağı ve baharat kullanılarak yapılır.
Çeç Pancarı
Şalgamın yeşil saplarında Erzurum’da’çeç’ denir.Bulgur veya pirinç,kavurma veya dana eti ile sarımsaklı yoğurt kullanılarak yapılır.
Çaşır Kavurması
Çaşır,çiriş gibi dağlarda yetişen yabani bir bitkidir ve patates,tereyağı,un ve yumurta kulanılarak yapılır.
Borani
Patates,sarımsaklı yoğurt ve tereyağıyla yapılır.
Un Haşılı
Un tereyağı ve bal kullanılarak yapılan bir erzurum yemeğidir.
Kuymak
Tereyağı,taze civil peynir,yumurta kullanılarak yapılan bir erzurum yemeğidir.
Yoğurt
Türk icadı olan yoğurt en iyi Erzurum’da yapılır.
Şalgam Turşusu
Türkiye çapında oldukça ünlüdür.Şalgam turşusuna,koku vermesi için reyhan katılır.
Tatlılar
Erzurum Mutfağı,tatlı bakımından oldukça zengindir.
Kadayıf Dolması
Şehrin en ünlü tatlısıdır.Ramazan’da 30 gün süre ile sofraların eksilmez bir parçasıdır.Yumuşak tel kadayıfı,ceviz,yumurta ve bal ile yapılır.
Poğaç
Daha çok köylerde yapılan bir talıdır.Hamur,tereyağı,süt(yoğurt)ve bal ile yapılır.
Hasıta
Özellikle doğum yapan kadınlara,güç kazanmaları için yedirilir.Nişasta,şeker ve tereyağı kullanılarak yapılır.

Keysefe

Malatya kaysısı,tereyağı ve cevizden yapılır.




Pestil

Duttan yapılan özellikle Tortum yöresine özgü kuru bir tatlıdır.





Pestil Çullaması

Pestil,tereyağı ve yumurta ile pişirilerek yapılır.
Dut çullaması
Kurutulmuş dutun tereyağı ve yumurta ile pişirilmesidir.
Aşure
Tüm Türkiye’de yapılan bir tatlıdır.Çeşitli baklagil ve meyve kurularından yapılır.


Sütlaç

Tüm Türkiye’de olduğu gibi Erzurum’da yapılan bir süt tatlısıdır.







Demir Tatlısı
Yumurta,yoğurt ve un kullanılarak hazırlanmış tatlı hamuru,şekilli bir demir ile kızgın yağa batırılarak yapılmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder